• Instrumenten:
  • Zang
  • Piano
  • Keyboard
  • Bandcoaching
  • Koorwerk
 • Stijlen:
  • Alle stijlen
 • Overige:
  • Dinsdag, Donderdag
  • Locatie Heezerweg

Sanne de Jong

Hoe lang maak je al muziek?
Ik ben op mijn zesde begonnen met een schakelklas waar we blokfluit en klokkenspel leerden spelen. Dat is inmiddels dus al 21 jaar geleden, een flinke tijd! Daarna heb ik een jaar of vijf piano- en keyboardlessen gehad, waarna ik over ben gestapt naar zangles. Ik heb de vooropleidingen zang Jazz gedaan op het Fontys Conservatorium en de vooropleiding pop op de Rockacademie en ben uiteindelijk terecht gekomen op de Codarts Popacademie waar ik mijn bachelor heb gehaald.

Wat maakt jouw instrument zo leuk?
Ik vind zingen zo leuk omdat het heel persoonlijk is. Daarnaast kan je veel meer met je stem dan je misschien zou verwachten, en ik vind het superleuk om te experimenteren met klankkleuren en sounds! Ik geef les via moderne methodes als CVT en EVTS, die onderzocht hebben welke klanken je nu eigenlijk allemaal gezond kan maken. Daarmee kan je dus alle kanten op: of je nu een catchy popsound zoekt, rauwe rock wilt zingen of je juist zwoele jazzvocals neer wilt zetten, het kan allemaal.

Welke instrumenten speel je nog meer?
Ik speel ook piano en een klein beetje gitaar. Daarnaast schrijf ik ook zelf liedjes. Ik geef ook pianoles bij MijnMuziekles!

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Er is maar één iemand die klinkt zoals jij: elke stem en dus ook elke leerling is anders. Het allerleukste vind ik het om mijn leerlingen te helpen hun doelen te bereiken: als een moeilijke noot er opeens prachtig uitkomt of als we samen een liedje hebben geschreven waar diegene echt trots op is. Dat geeft me echt een kick.

Welke artiest/band geeft jou veel inspiratie?
Ingrid Michaelson en Regina Spektor vind ik prachtige liedjes schrijven, maar ik vind bijvoorbeeld Muse en Nothing But Thieves ook heel cool qua stemgebruik. Ik kijk ook op tegen zangeressen als Beyonce en Ariana Grande. Ik heb een heel brede muzieksmaak en vind het ook leuk om nieuwe artiesten te ontdekken.

Treed je zelf ook op, bijvoorbeeld met een band?
Ja! Ik heb zelf een Spice Girls coverbandje, Totally Spice, opgezet en daarmee treed ik veel op. We hebben bijvoorbeeld op Paaspop en Huntenpop gestaan, en gespeeld in De Melkweg in Amsterdam; dat was wel een bucket list-momentje.

Wat is het beste concert dat je ooit gezien hebt?
Muse op Pinkpop 2006. Muse weet altijd wel een vette show neer te zetten, maar op die dag had ik uren in de rij gestaan om helemaal vooraan bij het podium te kunnen staan. Het was zo'n intense performance! Ze wisten het hele publiek mee te nemen in hun spel, ontzettend vet. Ik heb het ticket van die show nog altijd, als aandenken: die sfeer van dat concert is iets wat ik zelf ook probeer te creëeren in mijn muziek.

Wat is je favoriete nummer om te coveren?
Dat zijn er een heleboel, maar van bijvoorbeeld "Lover, You Should've Come Over" van Jeff Buckley kan ik echt genieten. Ik vind nummers met een langzame opbouw qua dynamiek heel erg leuk om te zingen, omdat je daar zo veel van jezelf in kan stoppen: klein en kwetsbaar beginnen en aan het einde jezelf helemaal laten gaan.

Hoe omschrijven anderen jou in drie woorden?
Lief, betrokken en enthousiast.

Sinds welk jaar geef je les?
Sinds 2009.

Waar kunnen we jou ‘s nachts voor wakker maken?
Vegan pizza. Mjam.