• Instrumenten:
  • Piano
  • Keyboard
  • Zang
  • Bandcoaching
 • Stijlen:
  • Pop
  • Jazz
 • Overige:
  • Vrijdag
  • Locatie Heezerweg

Neil Pelkmans

Hoe lang maak je al muziek?
Lang geleden, toen ik tien jaar oud was, ben ik begonnen met lessen. Ik wilde heel graag muziek maken, maar wist eigenlijk niet zo goed welk instrument ik moest kiezen. Daarom koos ik uiteindelijk voor het keyboard, want daar zaten de geluiden van alle andere instrumenten in. Probleem opgelost! Als toetsenist vind ik het overigens nog steeds hartstikke leuk om met allemaal verschillende geluidjes aan de slag te gaan. Zeker in bandjes komt dat altijd weer van pas.

Wat maakt jouw instrument zo leuk?
Wanneer je voor de piano gaat zitten, liggen in principe alle mogelijkheden voor je. Het enige wat je nog moet doen is natuurlijk de juiste toetsen indrukken op het juiste moment. Dat kan soms even zoeken zijn, zeker wanneer je met twee handen tegelijk gaat spelen. Het voordeel is wel dat je heel snel al echt muziek kan maken en het tof klinkt. Klassiek, pop, jazz, filmscores, muziek uit games, het maakt allemaal niet uit. Qua stijl kan je op de piano werkelijk alle kanten op en dat maakt het een veelzijdig instrument. Uiteindelijk is het de sport om met slechts twee handen een heel muziekstuk te laten klinken met toffe melodieën, vette akkoorden en ritmische baslijnen.

Welke instrumenten speel je nog meer?
Ik voel mij het meest thuis achter de toetsen, maar daarnaast kan ik redelijk drummen, bassen en zelfs een klein beetje gitaarspelen. Hoewel ik dit wel meer zou moeten oefenen.

Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Geen enkele les is hetzelfde en met elke leerling werk je weer naar iets anders toe. Of het nu gaat over noten kunnen spelen, muziektheorie, muzikaliteit of samenspel. Wanneer iets lukt in de les, krijg ik daar zelf ook veel energie van. Het mooiste moment is wanneer leerlingen zo enthousiast zijn geworden, dat ze plotseling zelf met allemaal toffe ideeën komen. Die interactie is te gek!

Treed je zelf ook op, bijvoorbeeld met een band?

Ik heb voorheen in verschillende bandjes gespeeld, maar momenteel treed ik vaak op als pianist bij zangers, theaterproducties of als dirigent.

Wat is het beste concert dat je ooit gezien hebt?
‘Where the light is – John Mayer live in los angeles’. Helaas was ik er zelf niet bij haha, maar het is wel een hele mooie dvd. Het concert heeft vooral een mooie opbouw. Eerst solo, daarna met een trio en tot slot de hele band. Vooral het gedeelte met het John Mayer Trio is te gek. Wat een energie geven zij met alleen drie man. Zo’n kleine bezetting vind ik sowieso gaaf. Het afgelopen jaar heb ik bijvoorbeeld in het concertgebouw ook het Avishai Cohen Trio gezien. Zij dagen elkaar muzikaal echt uit en weten een heel concert interessant te houden. Bovendien klonk het prachtig in die grote zaal waar normaal een heel symfonieorkest staat.

Wat is je favoriete nummer om te coveren?
Eh… zoek het nummer ‘Brabant’ maar in de video. Compleet omgebouwd haha.

Hoe omschrijven anderen jou in drie woorden?
Creatief, geduldig en enthousiast

Sinds welk jaar geef je les?
Ik geef sinds 2015 les bij Mijn Muziekes op de vrijdag.

Waar kunnen we jou 's nachts voor wakker maken?
Succes daarmee :)