• Instrumenten:
  • Piano
  • Keyboard
 • Stijlen:
  • Alle stijlen
 • Overige:
  • Zaterdag
  • Locatie Heezerweg

Mattheus van Heijnsbergen

Hoe lang maak je al muziek?
Toen ik 3 was klom ik al regelmatig op de pianokruk om lekker op de toetsen te ‘rammen’ en al een jaar later had ik mijn eerste pianoles. Als enig jongetje samen met twee meiden in een groep pianoles zitten was dan natuurlijk ook erg spannend. In stil zitten was ik niet zo’n held, maar nu ik zelf lesgeef begrijp ik heel goed waarom dat soms niet mogelijk is.. het is gewoon veel te leuk!
 
Wat maakt jouw instrument zo leuk?
Op een piano kun je veel verschillende klanken maken en jezelf verliezen in meerdere stijlen. Het leukst is dus dat het instrument breed inzetbaar is.
 
Welke instrumenten speel je nog meer?
Naast piano speel ik ook elektrisch gitaar, basgitaar, drums, altsaxofoon en zing ik veel. Aan het lijstje hoop ik nog veel instrumenten toe te voegen, zoals viool en cello. Veel van deze instrumenten heb ik beter leren spelen binnen mijn opleiding tot docent muziek aan het conservatorium.
 
Sinds welk jaar geef je les?
In 2014 ben ik begonnen met pianoles geven. Dit bouwde zich uit gedurende mijn studietijd en nu heb ik inmiddels een grote groep aan leerlingen die bij mij les volgen op verschillende locaties.
 
Wat vind je het leukste aan lesgeven?
Enthousiasme en passie over mogen brengen aan leerlingen van allerlei leeftijden en interesses is het leukste dat er is. Als je dit terug krijgt als docent in de les, of in de vorm van een knallend optreden of een zelfgeschreven lied, dan word je elke keer weer herinnerd aan waar je het voor doet: een gezamenlijke passie voor muziek.
 
Welke artiest/band geeft jou veel inspiratie?
Ik ben nooit een muzikant geweest van "één band of artiest inspireert mij ontzettend". Zo heb ik binnen de jazz een aantal artiesten – Kurt Elling, Keith Jarrett, Jacob Collier, Esbjörn Svensson – die mij inspireren, maar ook binnen de filmmuziek- en gamemuziekwereld zijn er componisten als Hans Zimmer, Howard Shore, Jeremy Soule en Jason Hayes. Ook luister ik ontzettend graag naar interpretaties van werken van Schumann en Chopin.
 
Treed je zelf ook op, bijvoorbeeld met een band?
Ik treed vaak solo of als onderdeel van een duo op. Zo kan je mij horen spelen op recepties en borrels als achtergrondpianist (vaak ook in combinatie met zang) of ben ik met een zangeres een gelegenheidsduo en begeleid ik haar op piano. Vaak is het dan ook op projectmatige basis en niet structureel.
 
Hoe omschrijven anderen jou in drie woorden?
Een van de zangeressen met wie ik geregeld optreed vroeg ik om mij te omschrijven in drie woorden. Het werden er iets meer dan drie, maar desalniettemin vond ik het een heel mooi compliment.
‘Mattheus is enthousiast, ontzettend talentvol en heeft onwijs gave ideeën. Hij toont veel initiatief en is altijd vrolijk. In zijn vak is hij heel perfectionistisch; zoekt alles tot in de puntjes uit en zijn spel is daardoor heel fijn en gecontroleerd. Hij is veelzijdig in zijn genres, weet alle stijlen op eigen wijze over te brengen. Ik vind het super om met Mattheus samen muziek te maken. Je krijgt er energie van en heel veel inspiratie.’
 
Wat wil je verder nog over jezelf vertellen?
In 2016 heb ik de opleiding tot docent muziek gevolgd en afgerond. Dit heeft mij een breed scala aan vaardigheden laten ontdekken en ontwikkelen waardoor ik naast mijn baan als pianodocent ook andere werkzaamheden heb leren verrichten. Zo arrangeer en componeer ik voor verschillende bezettingen en ben ik als muzikaal leider betrokken bij verschillende projecten, zoals kindermusicals. Deze kennis zet ik dan ook graag in tijdens pianoles wanneer er bijvoorbeeld vragen zijn over ‘hoe je goed kan begeleiden’ of als er bredere interesses zijn binnen het vak muziek. Tot slot ben ik ook bereikbaar voor professionele begeleiding bij een auditie voor een artistieke vakopleiding of productie.